FN har utlyst 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenheten om Downs syndrom.

I Sverige och i flera andra länder uppmärksammar man Världsdagen för Downs syndrom med att Rocka sockorna. Genom att ta på dig olika strumpor är du med på att uppmärksamma människor med Downs syndrom och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

Dagen är en viktig och välförtjänt festdag för allt man har uppnådd, allt som faktiskt har gått framåt för personer med Downs syndrom och deras anhöriga. Att leva med Downs syndrom i dag är något helt annat än vad det var för en person för 60 år sedan. Människor med Downs syndrom lever idag allt längre, friskare och innehållsrikare liv. Till skillnad från hur det har sett ut långt tillbaka i tiden i Sverige så växer man upp med sin familj, går i förskola, skola och har senare ett arbete eller sysselsättning på daglig verksamhet.

Personer med Downs syndrom är idag också synliga i fler nya sammanhang – t.ex. i reklam, konst, teater och mode, för att nämna några. Även om det fortfarande självklart är mycket kvar både att kämpa för att behålla och att uppnå är det en tydlig attitydförändring i samhället gentemot personer med Downs syndrom. Detta är skäl att fira.

Vi Rockar för alla människors lika värde och rättigheter. Tack för att du rockar tillsammans med oss!