Gör skillnad genom att lyfta fram och öka medvetenheten om Downs syndrom i skolan under 21 mars, Världsdagen för Downs syndrom, och under oktober = Rocktober – kunskapsmånaden för Downs syndrom! På den här sidan hittar ni inspirerande tips och idéer på hur ni kan skapa dialog och sprida kunskap om Downs syndrom i skolan.

Lär er mer om Downs syndrom!

En person med Downs syndrom är först och främst en unik individ med samma grundläggande behov som alla andra: att bli älskad, klara av, att få ge, och känna tillhörighet. Alla människor behöver stöd och hjälp av omgivningen för att tillgodose sina behov. En person med Downs syndrom behöver mer stöd och hjälp för att få sina vanliga mänskliga behov tillgodosedda. Med rätt stöd kan personer med Downs syndrom leva rika, meningsfulla liv.

Människor med Downs syndrom

Hur är det att leva med Downs syndrom? Hur påverkas man av syndromet? Hur påverkas familjerna? Hur har det sett ut i historien?

Lyssna på hela eller delar av Kropp & själ i P1 från 2 juli 2024 som handlar om människor med Downs syndrom. Programmet öppnar upp för samtal och reflektion som man kan bygga vidare på i klassen.

Krossa fördomarna

2024 internationella tema för Världsdagen för Downs syndrom är ”Krossa fördomarna”. Temat fungerar bra som  utgångspunkt för samtal i skolan. Vad är en fördom? Varför har vi fördomar? Vad är skillnaden på fördomar och kunskap?

Personer med Downs syndrom kan uppleva att det finns vissa förutfattade meningar om dem, vilket leder till att de bedöms utifrån sina diagnoser i stället för som individer.

Ett exempel på en stereotyp uppfattning om personer med Downs syndrom är när man mött några individer med Downs syndrom som råkar vara musikaliska och sedan drar slutsatsen att ”alla personer med Downs syndrom är musikaliska”. Detta trots att det inte finns något samband mellan syndromet ”Downs syndrom” och musikalisk förmåga.

För personer med Down syndrom kan fördomar hindra dem från att behandlas som andra människor. Dessa fördomar kan också stå i vägen för att de ska kunna leva det liv de önskar.

Har ni några fördomar i er skola som ni kan jobba vidare med?

Affisch att hänga upp på skola / förskola hittar du här för att skriva ut. 

Musiktips Rocka Sockorna låten

För yngre barn

Många barn undrar hur det är att ha Downs syndrom och hur det är att ha ett syskon med Downs syndrom. Här finns material om det.  Tipsar också om en artikel hos Förskoleforum.se  som handlar om barnlitteratur som tar upp ämnet hur det är att  vara lika och olika.

För mellanstadiet

Se filmen ”Lars är LOL” och arbeta i klassen utifrån filmhandledningen från Svenska Filminstitutet.

Om filmen: Amanda har sett fram emot att börja sexan och att få bli fadder till en gullig förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom, blir allt svårt. Kan hon bli kompis med Lars, som är rolig och annorlunda? Vad kommer kompisarna säga? Amanda faller för grupptrycket, och plötsligt har hon svikit både Lars och sig själv. Hur kan hon göra allt bra igen, och visa Lars att hon visst är hans vän, och ingen mobbare?

För äldre barn och ungdommar

Se filmen ”Catwalk” och diskutera sedan i små grupper och i klassen. Mer om filmen hittar ni här Filmhandledning till filmen ”Catwalk”hittar ni här

Från ÅK 8 och gymnasiet

Se filmen ”The Peanut Butter Falcon” och arbeta med filmhandledningen från ”Film i skolan”. Utifrån filmen kan man diskutera tema som: barns rättigheter, identitet, uppväxt/familj, mänskliga rättigheter, vänskap, mobbning och äventyr. Materialet hittar du här

Mer tips!

Tipsar om programmet ”Saker du aldrig vågat fråga någon som har Downs syndrom!” Från UR, se under. Här svarar två unga vuxna med Downs syndrom, Moa och Calle, på tittarnas frågor om att ha Downs syndrom. Det finns också framtaget pedagogiskt material för gymnasieskolan.

Tipsar också om ett utbildningspaket för lärare från Europarådet om att undervisa om kontroversiella frågor.

Hur informerar man vårdnadshavare om dagen och aktiviteten? Exempelbrev till vårdnadshavare hittar du här

Här finns en film om kampanjen från DSI – Down Syndrome International

Frågor om Downs syndrom

Vår kanadensiska systerföreningen, Canadian Down Syndrome Society, har frågat 10 kanadensare med Downs syndrom att ge sina svar på de mest ställda frågorna om Downs syndrom på Google.

Hittar du inte svar på det du undrar om Downs syndrom här är du varmt välkommen att kontakt oss på Svenska Downföreningens kansli.

Telefon: 08 – 730 48 25

E-post: info@svenskadownforeningen.se