FN har utlyst 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom – och då passar många skolor på att rocka socka. 

Att Rocka sockorna 21 mars för att fira Världsdagen för Downs syndrom är en viktig tradition i många skolor. Här kommer några tips på hur ni kan uppmärksamma dagen.

Barns och ungdomars frågor är inte sällan överrumplande och direkta. Det kan därför finnas en poäng i att läsa på om Downs syndrom innan och många svar finns listade här på Svenska Downförenigens hemsida. Barn kan ställa direkta frågor, som ”varför pratar hen inte?” eller ”varför har hen fortfarande vagn?”. Genom att vara förberedd som pedagog kan du svara på frågorna. 

Affisch att hänga upp på skola / förskola hittar du här för att skriva ut. 

Musiktips Rocka Sockorna låten

För lågstadiet: Många barn kan undra hur är det att ha Downs syndrom och hur är det att ha ett syskon med Downs syndrom? Tipsar om att kolla in materialet på denna sida Tipsar också om denna artikel hos Förskoleforum.se om barnlitteratur om att vara lika och olika.

För mellanstadiet och högstadiet: Se filmen ”Catwalk” och diskutera sedan i små grupper och i klassen. Mer om filmen hittar ni här Filmhandledning till filmen ”Catwalk”hittar ni här

Från ÅK 8 och ut gymnasiet: Se filmen ”The Peanut Butter Falcon” och arbeta med filmhandledningen från ”Film i skolan”. Ut ifrån filmen kan man diskutera tema som: barns rättigheter, identitet, uppväxt/familj , mänskliga rättigheter, vänskap, mobbing och äventyr. Materialet hittar du här

Tipsar om programmet ”Saker du aldrig vågat fråga nån som har Downs syndrom!” Från UR, se under. Här svarar två unga vuxna med Downs syndrom, Moa och Calle, på tittarnas frågor om att ha Downs syndrom. Det finns också framtaget pedagogiskt material för gymnasieskolan.

Tipsar också om detta utbildningspaket för lärare från Europarådet om att undervisa om kontroversiella frågor.

Hur informerar man vårdnadshavare om dagen och aktiviteten? Exempelbrev till vårdnadshavare hittar du här