Hur det är att ha ett syskon med Downs Syndrom är såklart beroende på flera olika faktorer som levnadssituation och vem individen är. På denna sidan har vi samlat forskningsrapporter, filmer, radioprogram och annat som alla, på sitt vis, berör hur det är att vara syskon till en person med Downs syndrom.

En amerikansk syskonstudie

En amerikansk studie baserad på 822 intervjuer med bröder och systrar till personer med Downs syndrom visar att 88% kände att de var bättre människor på grund av sina syskon med DS.
Having a brother or sister with Down syndrome: Perspectives from siblings

(Skotko, B. G., Levine, S. P. and Goldstein, R. (2011), Having a son or daughter with Down syndrome: Perspectives from mothers and fathers. American Journal of Medical Genetics Part A, 155: 2335–2347. doi: 10.1002/ajmg.a.34293)

Resultat i korthet, baserade på svar från 822 bröder och systrar till personer med Downs syndrom i USA:
– mer än 96% kände tillgivenhet
– mindre än 10% kände sig generade
– mindre än 5% önskade att syskonet inte skulle ha Downs syndrom
Bland äldre syskon:
– 94% kände stolthet
– 88% kände att de var bättre människor på grund av sina syskon med DS
– mer än 90% planerade att fortsätta vara engagerade i sina syskons liv som vuxna
– den stora majoriteten tyckte att relationen var positiv och berikande.

Möt 50 personer med Downs syndrome och deras syskon!

Ett härligt musikaliskt inslag från brittiska Wouldn’t Change a Thing, 2021. 

Ebba och William

William och Ebba är syskon. Ebba dansar balett och snart ska hon ha uppvisning med sin grupp. William gillar snygga bilar och vill bli ingenjör när han blir stor. Ebba har Downs syndrom och det gör att andra ibland har svårt att höra vad hon säger. Då får William förklara. En av de läskigaste saker William varit med om var när Ebba kom bort. Ingen visste var hon var, de letade och letade och William var jätterädd.

Ida & Dennis Johansson

Tipsar om denna underbara intervju med Ida och Dennis Johansson från TV4 Nyhetsmorgon på Världsdagen för Downs syndrom 21 mars 2023. Ida, som har Downs syndrom, är bland annat känd från filmen Catwalk, Idas träningsskola och nu senast var hon Konferencier på Svenska Downföreningens Rocka sockorna-firande på Världskulturmuseet i Göteborg 2023.

Podd om att ha ett syskon med DS

Tipsar också om denna podcast från maj 2022 från The LowDOWN Podcast

Freja Darabergs film om att ha ett syskon med Downs syndrom

Freja Darebergs syster har Downs syndrom. Den här filmen är ett gymnasiearbete där Freja ställer sig själv och några andra syskon frågan: Hur är det att ha ett syskon med Downs syndrom? Se filmen här: