Den 21 mars firar vi Världsdagen för Downs syndrom med att rocka sockorna runt omkring i hela världen. Årets internationella tema är MED oss, inte ÅT oss, vilket handlar om delaktighet och självbestämmande, att få välja och ta beslut om sitt eget liv. Vi vill i samband med det lyfta den situation många med Downs syndrom i Sverige i dag lever i.

Vår expertgrupp, som består av vuxna personer med Downs syndrom, tog nyligen initiativ till en enkät om boende och vardag. Många av svaren vi har fått in via enkäten är skrämmande och visar på omfattande brott mot både Funktionsrättskonventionen och LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Några personer fungerar det bättre för, men det är ändå omskakande hur många personer med Downs syndrom som inte får vara med och ta de beslut som handlar om ens eget liv.

Vi kommer i dagarna släppa en debattartikel utifrån de svar vi har fått in i enkäten. Rapporten kommer komma lite längre fram under våren. Här nedan ser ni några av de svar vi har fått in. Röster som vi tycker det är viktigt att lyfta. Det är dags att Sverige börjar efterleva det som står i LSS lagstiftningen och Funktionsrättskonventionen.

OBS: bilderna under är illustrationsbilder och har ingen koppling till citaten.

Läs gärna mer om World Down syndrome Day här! Hur vi jobbar internationellt med frågorna och årets kampanj.