Svenska Downföreningen fyller 20 år! 

2002 startade Svenska Downföreningen, vilket innebär att vi i år firar 20 år! Det firar vi med en stor fest, gratis och öppen för alla. Vi välkomnar till en familjedag fylld av aktiviteter och uppträdanden. Vid sidan av ett maffigt scenprogram bjuds på disco, pyssel och mycket annat.

När: 2 oktober 2022

Tid: Scenprogrammet kommer dra i gång kl 13 och vara ca 60 minuter. Utställningarna, disco och rum för skapande öppnar kl 11.

Var: Världskulturmuseet i Göteborg

Pris: Fri entré

MEDVERKANDE

Jessica Andersson – en av våra mest älskade Mello-artister! Hon vann med gruppen Fame 2003, och har deltagit i flera melodifestivaler sedan dess. Dessutom vann hon Let’s Dance 2011, och nu aktuell med CROSSROADS – Symphonic Rock In Concert tillsammans med tre andra av av landets mest omtyckta musikalartister

Kulturlabbet – medverkar i den färgsprakande öppningsceremonin! Kulturlabbet är en daglig verksamhet för bild-, scen- och ordkonstnärer med intellektuella funktionsnedsättningar. Sedan 2001 har Kulturlabbet bidragit med att bredda, berika och fördjupa Göteborgs konstscen med foto- och konstutställningar, innovativ scenkonst, popmusik, textildesign och poesi.

Danskompaniet Spinn – ett normbrytande danskompani som utmanar stereotyper kring vad dans är och kan vara. Från Spinn kommer dansarna Ida Häggström och Hannah Karlsson bland annat göra en pop-up föreställning som innebär att dansare dyker upp mitt i rummet. Publiken får ta del av färgstark och kraftfull dansförflyttning på spelplatsen. Till detta kommer Hannah och Ida bära kostym gjord av personal på Kulturlabbet, som dessutom medverkar i öppningscermonin!

Dunderklubben – DJ Sonja och DJ Klara från Dunderklubben ft DJ Vincent kommer hålla i spakarna på diskot i Studion. Ta på dina bästa dansskor och kom å dansa med oss!

Clara Branmark – 16-åriga Clara med Downs syndrom uppträder med ett häpnadsväckande drillnummer! Drill är en sport som innehåller dans, gymnastik och redskap, där man kan tävla i drill i grenarna showdrill och marsch.

Finn Björnulfson – en av Sveriges främsta utövare av brasilianskt slagverk. Mest känd är han för sitt mångåriga samarbete med Håkan Hellström, men han har också turnerat med till exempel Timbuktu och José Gonzalez. På Världskulturmuseet får vi uppleva Body Percussion tillsammans med Finn!

Teckentrallarna & Arne Nordli – kören Teckentrallarna från särskolegymnasiet i Kungälv tillsammans med Martin Nestorsson framför Arne Nordlis nyskrivna låt.

Lisa Lillieroth (teckentolk), Hanna Brehmer (vokal) och Henrik Oscarsson (piano) – trion kommer uppträda med några kära och kända Majas alfabetsvisor.
Musiken teckentolkas av Lisa Lillieroth som har Downs syndrom och jobbar hos Kulturlabbet. Hanna och Lisa har tidigare jobbat tillsammans på Göteborgsoperans föreställningar med Maija alfabetsvisor under våren 2022.

Mormor / farmorgruppenSvenska Downföreningens avdelning Väst har två stycken mormor-, farmors-grupper och representanter från båda kommer komma till festen. De önskar varmt välkomna frågor och funderingar på hur man som mor-och farföräldrar kan stödja upp under familjerna och de vill gärna berätta hur de gjorde när de startade sina grupper och vad de gör när de träffas. Vi önskar alla mormödrar och farmödrar, alla morfäder och farfäder till personer med Downs syndrom extra hjärtligt välkomna till festen!

Anne Marte Overaa – Anne Marte är utbildad vid konsthögskolan i Stockholm, lärare i fri konst vid Gerlesborgsskolan, har tidigare gjort flera projekt med dagliga verksamheter, haft workshops på Malmö konsthall och är nu senast aktuell med utställningen Osjungen i gamla Kiruna stadskärna. Anne Marte kommer att vägleda oss i Världslabbet på Världskulturmuseet under dagen. I Världslabbet kommer vi skapa med papper, stenciler, stämplar och färg på tema sockor. 

Elver från Burgårdens gymnasium –  Elever från Hår- och makeupstylistprogrammet på  Burgårdens gymnasium kommer erbjuda ansiktsmålning till alla som är sugna.

KONFERENCIERER

Moa Engdahl – en stor inspiratör för många! Hon är 24 år, har Downs syndrom och har bland annat imponerat i Idol, varit programledare för funkisfestivalen i Halmstad och skådespelat i SVT-serien Drugdealer. Moa är också känd som modell för bland annat Monki och H & M.

Ika Nord – en folkkär skådespelare, fantastisk mimartist, clown och regissör, känd från bland annat barnprogrammet Ika i rutan. Just nu är Ika aktuell med nyskriven föreställning ”Träd, hopp och kärlek” där Ika står för manus, regi och koreografi. Ika är också mamma till Nemo som har Downs syndrom.

Mer om Rocktober:

Under hela oktober uppmärksammas Downs syndrom i USA genom Down Syndrome Awareness Month . För fjärde året görs det samma i Sverige. Med Rocktober vill man öka kunskapen och förståelsen för Downs syndrom.

Är du intresserad av att volontära på arrangemanget? Läs mer och skicka en ansökan här.

Har du frågor angående att vara volontär? Kontakta Albin Frödell hos Studieforbundet vuxenskolan: Mobil: 070-761 58 28   |  E-post: albin.frodell@sv.se

Evenemanget arrangeras i samarbete med Studieforbundet vuxenskolan och Världskulturmuseet.

Stort TACK till våra sponsorer: Smarteyes, Trocadero och Happy socks, som gör evenemanget möjligt

Nyfiken på föreningens historia? Läs mer här

Vill ni fira 20-årsjubileum i er lokala avdelning? Ladda ned tårtoblat här.