Fas 2A-studie av scyllo-inositol startad

Bioteknikföretag Elan Corporation, plc, har meddelat att de inleder en fas 2A klinisk prövning av ELND005 (scyllo-inositol) hos unga vuxna, 18-45 år, med Downs syndrom.

En extra kopia av generna på kromosom 21 ger ökade amyloid och myo-inositol-nivåer i hjärnan, vilket kan leda till sämre funktion i synapserna och kognitiva funktionshinder. ELND005 kan ha potential att förbättra kognitionen hos personer med Downs syndrom genom att minska amyloid-nivåerna och reglera myoinositol-beroende nervsignalering.

Studien kommer främst att utvärdera säkerheten och kroppens upptag och nedbrytning av molekylen, men kommer att innehålla vissa mätningar av kognition och beteende.

ELND005 är en liten molekyl som utreds av Elan för flera neuropsykiatriska indikationer på grundval av den föreslagna dubbla verkningsmekanism (minskning av amyloidnivåer och reglering av myoinositolnivåer). ELND005 studeras även som en potentiell behandling av neuropsykiatriska symptom vid Alzheimers sjukdom och som en underhållsbehandling av bipolär sjukdom.

Uppdatering:

I en press release i november 2014 (pdf) från Transition Therapeutics nämns positiva beteendeförändringar men ingenting om kognitiva förbättringar. Biverkningar uppges vara milda.

Detta inlägg är publicerat i Forskning, Kognition (med), Kunskapsbanken. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • Banner insamling kortare text jpg-1