Downs syndrom, grå starr och Alzheimer

Det är samma ämne som lagras i en alzheimersjuk hjärna som framkallar ögonskador vid Downs syndrom. Upptäckten har gjorts av forskare vid Boston University och kan vara en ny framkomlig väg för att utveckla tester för tidig diagnos. Det är känt att personer med Downs syndrom ofta utvecklar Alzheimers sjukdom. Nu har forskare funnit att proteinet betaamyloid lagras i ögonen och orsakar de sjukliga ögonförändringar (katarakt /grå starr) som också är vanligt förekommande vid Downs syndrom. Genom en särskild ”scanner” som kan avläsa mängden betaamyloid i ögonlinsen har forskarna kunnat se att ämnet börjar lagras redan i unga år hos personer med Downs syndrom. Samma protein är i högsta grad också  inblandat i Alzheimers sjukdom då betaamyloidens onormalt höga produktion lagras i hjärnan. Forskarna bakom studien hoppas därför att upptäckten kan leda till nya metoder – ögontest – för att ställa tidig diagnos av Alzheimers sjukdom.

Läs mer i Public Library of Science:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010659

Relaterat:
Forskningsprojektet Analys av humana linsproteiner efter kataraktkirurgi och detektion av Alzheimer-specifika proteiner – implikationer för gemensamma patomekanismer i ”conformational diseases”
http://www.fou.nu/is/alfgbg/document/51441

Detta inlägg är publicerat i Demens, Forskning, Medicin, Syn. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.