Välkomna till Svenska Downföreningens bibliotek!

Här kan du låna böcker som på olika sätt anknyter till Downs syndrom. Det finns faktaböcker, forskningsrapporter och skönlitteratur.

Du behöver inget lånekort och det är näst intill gratis. Du får stå för returportot när det är dags att returnera boken.
Skicka ett mail till adressen bibblan@svenskadownforeningen.se med information om vilken bok du vill låna och dina adressuppgifter så skickar vi den till dig per post.
Lånetiden är 60 dagar.

Här kan du se vilka böcker som finns till utlåning:

Nådens vårdhem, Daniel Martinez. Roman

Elina, en tioårig flicka med mosaisk Downs syndrom, vaknar en morgon och upptäcker att hennes mamma är spårlöst försvunnen. Hon beger sig ut och lämnar för första gången i sitt liv ensam huset där hon och hennes mamma bott för att leta efter henne. När kvällen kommer når Elina en kyrka. Hon knackar på kyrkporten och när den öppnas blir det startpunkten på en händelsekedja som kommer att både blottlägga dold ondska och väcka frågor om vad godhet är.

Nådens vårdhem är en roman om hur funktionsnedsatta människor behandlades i Sverige på slutet av 50-talet. Men det är även en historia om oss, vi som lever nu.


Jag behöver Hedvig, Jessica Roos Rahmqvist

Mina ben viker sig och jag famlar efter den vita snuttefilten med rosa ränder av flanell. Snabbt liksom kastar jag den över hennes nackparti. Puh … nu syns det inte längre. Mitt barn har inte Downs syndrom, det ser jag klart. Men så lyfter jag på filten och hjärtat hamrar så att jag kan höra mina egna hjärtslag. Nu syns det igen. En bra stund står jag så. Filt på, filt av. Downs syndrom. Inte Downs syndrom. Jag tänker på barnmorskans ord. ”När jag tog emot er flicka och höll min hand runt hennes nacke kände jag att hon har ovanligt mycket nackskinn, det kan vara ett tecken på Downs syndrom.” Hon har ringt efter barnläkaren.

Några dagar senare lägger jag min pyttelilla bebis på den stora kalla britsen klädd i mörkgrön galon. Jag önskar att hjärtspecialisten skulle titta på Hedvig, önskar att han såg henne. Det gör han inte. Han ser ett hjärta på en skärm, och det ser inte ut som det ska.