Varför rockar vi sockorna just den 21/3?

Personer med Downs syndrom har 3 uppsättningar av kromosom 21. Därför valde man 21/3 som World Down Syndrome Day (WDSD). Läs gärna mer om WDSD på Down Syndrome Internationals websida om dagen.

Historien bakom Rocka sockorna

21 mars har firats som Downs syndrom-dagen sedan 2006.
2011 deklarerade FN att just 21/3 från och med nu är Världsdagen för Downs syndrom (DS). I olika organisationer för personer med DS runt om i världen började man fundera på hur man kunde markera dagen och 2013 dök initiativet med att bära omaka sockor upp i USA under namnet ”Rock your socks”.

Initiativet spred sig snabbt till en rad olika länder och efter att 2013 delat den internationella kampanjen initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockar” 2014. Året efter, 2015, kom det stora genombrottet i Sverige med draghjälp av familjen Anemyr / Rinaldo och deras barn Nathea och Noelle, och efter det har olika personer med Downs syndrom synts och hörts tillsammans med oss varje år.
Tillsammans rockar vi nu sockorna i större delar av världen för att markera världsdagen för Downs syndrom.

Vad är Downs syndrom?

Downs syndrom är ett medfött genetiskt tillstånd och det finns fyra olika typer av Downs syndrom. Den vanligaste är trisomi 21, dvs alla kroppens celler har en extra kromosom nummer 21.

En person med diagnosen Downs syndrom är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor.

Varför rockar vi just sockor?

Man rockar sockorna därför alla fyra varianter av Downs syndrom beror på ett medfött genetiskt tillstånd kopplat till kromosompar 21. Kromosomparen ser i mikroskop nästan ut som sockor som ligger med hälarna mot varandra.

Med att rocka sockorna hyllar vi olikheter och alla människors lika värde.

Det här är en bild av kromosomer som vissa säger ser lite ut som ett par strumpor. Ibland har människor en extra ‘strumpa’ eller kromosom och en person med Downs syndrom har en extra kopia av kromosom 21 som du kan se på bilden.

Varför ska man ha olika strumpor?

För att olika är bra – olika strumpor och för att strumpor med hälarna mot varandra ser ut som den extra kromosom som kännetecknar Downs syndrom. Med att rocka sockorna hyllar vi olikheter och alla människors lika värde.

Är det bara i Sverige vi rockar sockorna?

Människor över hela världen markerar solidaritet och stöd för internationella dagen för Downs syndrom den 21 mars genom att bära olika strumpor. Internationellt drivs kampanjen Lots of socks av Down Syndrome International.