Simon vandrar

Simon Waltbrand bläddrar bland bilderna i sin kamera och kommenterar: där badar jag, och där är Mark. Vi sitter i spelrummet på Grövelsjöns fjällstation och Simon visar många fina bilder från vandringar i fjällen. Vandrar du ofta i fjällen? frågar jag. Varje sommar, svarar Simon och fortsätter efter ett tag: Jag visar bilderna hemma sedan. För dem som inte var med.

Han var tio år första gången i Grövelsjön och i år blir det tioårsjubileum. Lagom långa vandringar är bäst förstås, och de vana och vänliga ledarna erbjuder både längre och kortare turer varje dag, så att alla kan välja den tur som passar vanan och dagsformen bäst. 

Simon och Sans

I år kom musikgruppen Sans på besök och spelade låtar, Ivar Hedén på flugelhorn och Olov Lindroth på dragspel. Vid grillplatsen första dagen fick Simon välja vilka låtar de skulle spela, och andra kvällen så gick han och hämtade sitt munspel och spelade tillsammans med killarna i Norska Rummet – en av veckans höjdpunkter! 

Simon vid elden

På onsdagen är det varmt och soligt och vi åker alla över gränsen till Norge och badar i Fjellguttusjön. På den långa sandstranden fortsätter samtalet: Vad tycker du bäst om med fjällen? Att komma upp på toppen och äta matsäck, svarar Simon, men tillägger att det är godast att grilla som idag. Efter grillspetten gräddar Simon ’krabbelurer’ till efterrätt.

Dricka-paus

Vilken utrustning är viktigast när man är på fjället? Man ska ha bra skor, som de här, säger Simon och pekar. Och så har jag alltid mitt cyklop med när vi ska bada. Har du sett många djur i fjällen? Ja, fåglar och renar. Och lämlar. Vad tycker du om myggen då? Man får ha myggolja!

På onsdagskvällen får de som vill övernatta i tält på fjället. Nej, jag vill inte tälta, säger Simon. Han föredrar att sova på fjällstationen. Där kan man spela spel och hänga tillsammans i sällskapsrummen, efter en god trerätters middag. Sedan sover man gott av den friska fjälluften.

Simon Waltbrand intervjuades av Lotta Larsson i juni 2011