Ellinor under en regatta i Långedrag 2012

Hej Ellinor! Vad är mest roligt med att segla?
– Segling är min stora passion. Det är härligt att komma ut och känna sig fri. Och slippa sin familj! skojar Ellinor. Jag tycker bäst om när det blåser 8-9 meter per sekund. Det är jag, det är båten, och det är tävling. Om det är stilla har jag inget tålamod, men när vinden tar tag, när det kommer en pust, då känner man sig med. Det är härligast att länsa, att segla med vinden.

När började du segla?
– Oh my God.. jag tror jag var 10 år när jag började segla. Jag har seglat i tio år. Sara frågade om jag ville börja segla. Jag träffade henne på Totalskidskolan. Hon är instruktör på Skota Hem
i Saltsjöbaden också. Så jag var med på deras dagläger, en vecka varje sommar. Vi seglar Access-jolle. Det är en liten båt. Den är stadig. I början sitter man bredvid instruktören i båten, och sen seglar man själv. Man lär sig att balansera och skota seglet.
Man styr med en styrspak. Om man styr till höger så svänger man till höger. På en vanlig segelbåt är det tvärtom. På daglägren har man mycket skoj. Sista dagen gör man en lång segling till en ö i skärgården. Då seglar man en Sonar, som är större. Jag tycker om att segla Sonar också.
– Morfar är jättebra på segling. Jag har världens bästa kontakt med morfar. Mormor ringer till mig och säger att ”morfar vill köra lite taktik”. Han är ett energiknippe och sprudlande glad.

Vad behöver man för utrustning när man seglar?
– När man börjar segla får man låna kläder och flytväst. Nu har jag en flytväst, underställ, seglarställ och våtdräkts-skor. Jag har vunnit ett par solglasögon, som jag har ibland.
Ellinor sätter på sig glasögonen och visar.
– Jag önskar mig en hel våtdräkt. Men flytvästen är viktigast.

Ellinor på väg in efter höstens sista träningspass

Vad är svårast med att segla?
– Ingenting. Eller när det är stiltje. När båten inte rör sig. Jag tycker om när det blåser lite.

Hur mycket seglar du nu?
– Nu tränar jag segling med Skota Hem varje tisdagskväll på våren och hösten. Och så brukar jag vara med på Öppen segling på lördagarna. Och så har jag tävlat några gånger.

Hur var det att tävla?
– Min första regatta var Lilla Tjörn Runt 2010. Jag seglade själv. Det tog nästan två timmar. Emma och Sara åkte bredvid i en gummibåt. Det blåste jättemycket. Båten tog in vatten och jag fick ösa. Jag bara skrattade!

Startfältet i JSM Göteborg

– Förra sommaren kom jag 2:a i Junior-SM i Långedrag. Och sedan vann jag Lilla Tjörn Runt! När vi kom dit blev jag nervös och ville inte tävla, men då sa Sara att ”nu har vi åkt 50 mil hit – det är klart att du ska vara med”. Och så vann jag! En båt låg alldeles bakom mig när jag såg målet. När jag gick i mål ropade alla mitt namn. Jag seglade singel men kom först av både singel och dubbel-båtarna. Det är mitt bästa seglarminne!

Rundning JSM i Göteborg

Sara Sandberg, som har coachat Ellinor i tio år, säger att segling är en sport för alla och hoppas att fler ska våga prova. Emma Hallén är verksamhetsansvarig på Skota Hem och berättar att det inte är något krav att kunna simma för att segla. Ordentliga räddningsvästar används.

Läs mer på Skota Hems hemsida
För att hitta segling på andra orter: Svensk Seglings hemsida
Ellinor Färnert intervjuades av Lotta Larsson i mars 2014