Niklas Hjelmvik och John Daszak i Peter Grimes, Kungliga Operan

Platsannonsen

I november 2012 sökte regissören Johanna Garpe på Kungliga Operan en ung man med Downs syndrom, som har tid, fallenhet och lust att spela karaktären ”John” i uppsättningen av operan ”Peter Grimes”. ”John” har inte repliker men är central i handlingen och ska stå på scen rätt mycket. Peter Grimes är en stor opera av Benjamin Britten som handlar om utanförskap och 50-tals-Sveriges rigida normer. Repetitionsperioden är 7 veckor och föreställningarna går mellan 4 maj och 4 juni på Kungliga Operan i Stockholm, så personen måste bo i Stockholmstrakten. Arbetet är rätt intensivt och går under repetitionsperioden inte så lätt att kombinera med annat arbete. Arbetet brukar vara roligt och är arvoderat enligt rådande tariffer för medverkan på operan.

Niklas Hjelmvik fick jobbet och Svenska Downföreningen intervjuade honom inför premiären:

Niklas berättar om rollen som John på Operan

Grattis Niklas till rollen som ’John’ i operan Peter Grimes! Nästa vecka är det premiär. Hur känns det?
– Härligt! Det känns härligt.

Hur fick du rollen?
– Min mamma hade sett annonsen och tipsade mig. Jag fick göra audition på Operan, uppe på plan 6. De berättade om handlingen och hur föreställningen gick till. Och de ställde massor av frågor till mig. Sedan gick det ett tag. Mamma ringde till mig och sa att jag hade fått rollen.

Har du spelat teater tidigare?
– Ja, för nio år sedan. Jag spelade mycket teater på S:t Eriksgymnasiet, estetiska programmet.

Vem är ’John’ som du spelar?
– Jag är 14 år gammal och stum. Jag bor i en husvagn med Peter, som är fiskare. Jag ska hänga med och fiska men jag gör aldrig det. Allt är på 40-talet. Det händer mycket, det är en bra historia. Jag är med i tre akter och dör på slutet.

Hur går repetitionerna till?
– Jag är på scenen och spelar med kroppen, jag blir arg och jag blir ledsen, och jag dör. I tisdags hade vi kläder och smink. Jag hade smink i ansiktet och håret bakåt och ett stort blåmärke i nacken. Jag har inte mina glasögon på mig på scenen men jag ser bra ändå. Vi har repat i flera veckor. Fem dagar i veckan. Jag övar när jag är hemma också.

Vilken är din favoritscen?
– Kyrkan! Jag blir kär i en tjej och hon ger mig en tröja, och sedan dansar vi vals.

Vad tycker du om musiken?
– Den är härlig och hemsk. Ja, läskig alltså. Jag gillar hemsk musik!

Hur är det att arbeta i Operahuset?
– Oj, oj, oj. Det är lagom stort. Mycket fina möbler och fina saker.

Är du nervös för premiären, när publiken kommer?
– Nä.

Vad gör du när alla föreställningar är över?
– Jag tänker mycket på gänget här. Det är 60-80 personer på scenen. Jag kanske skriver en låt till dem. Jag tar en låt jag gillar på Youtube och sedan skriver jag en egen text till den.

Lycka till Niklas!