Hej Johan Holm. Den här intervjun om ditt jobb kan inspirera andra. Du blir en förebild.
Jag har varit förebild förut. För länge sen. Min kusin jobbade på Frösunda. På lördagarna var jag med och hjälpte till med en Upp & Ner-grupp. Som en förebild. -Och nu är det dags igen!

Vad jobbar du med?
Jag är Skolmåltidsbiträde och sköter disken på Fittjaskolan i Botkyrka. Den har 600 elever och personal.

Hur ser en arbetsdag ut?
Kvart över sju tar jag tunnelbanan hemifrån. Jag börjar klockan åtta. Då tar jag hand om disken från Fritids dagen innan. Och sen tar jag hand om varor som kommer. Det kommer lagad mat. Den ska in i värmeskåp. En del mat ska lagas i köket. Klockan nio så fikar vi. Sen är det fullt upp till klockan ett. Jag slutar klockan två, men ibland stannar jag kvar när Fritids-barnen kommer. Sen tar jag tunnelbanan hem.

Johan och husmor Lena Hansson

Hur många är ni som arbetar i köket?
Vi är fem. Husmor heter Lena och hon är chef. Om jag är sjuk så behöver de en vikarie. Ibland har vi ett par praktikanter också.

Hur mycket arbetar du?
Jag arbetar 6 timmar 5 dagar i veckan. Men inte när det är sommar- och jullov. Då är jag ledig. Övriga lov jobbar jag, fritids ska ha mat.

Hur länge har du arbetat som skolmåltidsbiträde?
26 år. Först på Ängskolan och sedan här. Özgul som jag jobbar med nu var elev när jag jobbade på Ängskolan.

Då har du lång erfarenhet. Hur gammal är du?
Jag är 51 år.

Johan, Sanna och Özgul

Hur blev du skolmåltidsbiträde?
Jag gick yrkessärskolan på Lindeparken. Jag gick Mekanik. Efter det fick jag gå till Arbetsförmedlingen. De visste inte vad de skulle hitta på. De ringde hem en gång när vi lagade mat. Då sa hon: Tycker han om att jobba i köket? Sedan hittade hon en handledare, och jag fick börja jobba som skolmåltidsbiträde.

Hur är lönen?
Jag får 11.000 efter skatt.

Vad gör du med pengarna du tjänar?
Jag handlar mat och sånt. Jag tävlar i bowling. Jag går på FUB-danserna med Anna. Jag älskar att dansa och tar alla tillfällen att få dansa. Vi var några i min bostadsgrupp som åkte båt till Helsingfors. Vi åt smörgåsbord och dansade. Då passade jag på och spelade på båten, men jag vann inte.

Finns det något som är farligt på jobbet?
Nej. Fast en gång tappade jag en diskback på mig och det gjorde ont i bröstet. Och en gång när jag skar morötter så skar jag mig i fingret. Jag simmar och tränar på gym så jag blir stark. Då orkar man lyfta diskbackarna, bära in varor och kasta sopsäckar.

Hur går det till när du tar hand om disken?
Eleverna slänger resterna och ställer disken på en vagn. Ibland åker knivar och gafflar ner i soporna. Jag har plasthandskar och tar upp knivar och gafflar från matresterna. Ändå har vi fått köpa nya. Jag ställer säckarna med matrester i soprummet. Jag tar diskvagnen in i diskrummet. Där ställer jag tallrikarna, glasen och besticken i diskbackar som rullar på ett band genom diskmaskinen. Sedan flyttar jag de rena tallrikarna till en vagn som jag rullar in i matsalen. På fredagar ställer vi inte in vagnen i matsalen, för då kommer städarna och skurar golvet. PRAO-elever torkar borden.
Jag gör lite annat också. Jag hämtar posten på expeditionen och delar ut. Och jag ordnar kaffe och frukt när det är möten.

Är det kul att jobba som skolmåltidsbiträde?
Ja
Vad är bäst med jobbet?

Kompisarna och lärarna på skolan är mycket trevliga. Jag blir ledsen när någon slutar. Men några har jag träffat efteråt också.

Tack Johan!

Fakta: Johan arbetar 75 % och har lön och förmåner enligt kollektivavtal. Tjänsten är s.k. uppehållstjänst vilket innebär att man har lägre månadslön för att få betalt även under sommarlovet som är arbetsfritt. Arbetsgivaren Botkyrka kommun får ett bidrag till lönen från Arbetsförmedlingen. Johan har dessutom 25 % pension för att fylla upp till motsvarande 100 % arbetsdag.