Småbarnslägret är nu tyvärr fullbokat. Vi har plats med tio familjer och nu är alla platser fulla. Vi kommer återkomma med bekräftelse till alla som har fått plats. Om ni vill stå på väntelista hör av er till: info@svenskadownforeningen.se 

Svenska Downforeningens småbarnsläger kommer hållas på Hagaberg folkhögskola den 3 juni – 6 juni 2023 – för familjer som är medlemmar i föreningen och har barn med Downs syndrom födda under perioden 2020 till 2022. Syskon och andra anhöriga är självklart också välkomna att delta.

Tanken med lägret är att ge familjer möjlighet att träffa andra familjer i samma situation och utbyta erfarenheter, få råd, tips och inspiration om hur man kan stötta utvecklingen hos sitt barn med Downs syndrom. Det är max tio familjer och personer som inte har varit med på tidigare läger har förtur. 

Under dagarna erbjuds olika aktiviteter där vi delar på familjen; en förälder/vuxen har en aktivitet medan den andra har barnaktivitet tillsammans med sitt barn med Downs syndrom och eventuella syskon. Någon stund under dagen erbjuder vi riktad aktivitet för syskonen. Ledarna leder de styrda aktiviteterna och finns tillgängliga under de stunder som kallas ”egen tid” där det är fri lek och umgänge. Det erbjuds dock ingen form av barnpassning under lägret, utan en vuxen förväntas finnas till hands för sitt/sina barn hela tiden. 

Målgrupp: Familjer med barn med Downs syndrom födda under perioden 2020 till 2022. Syskon och andra anhöriga är självklart också välkomna att delta. 

Tidpunkt: Lördagen den 3 juni – tisdagen den 6 juni 2023. Lägerkursen startar kl. 12.30 på lördagen på Hagaberg folkhögskola – innan dess checkar ni in och installerar er. Lägret avslutas ca kl. 14.45 efter lunch på tisdagen. 

Boende: Vi bor på Hagaberg folkhögskola i Södertälje. Frukost, lunch, middag och fika ingår under vistelsen, samt tre nätter i dubbel-/familjerum med folkhögskolestandard. Alla rum har dusch och toalett. Lakan och handdukar ingår. I priset ingår också kursaktiviteterna för de vuxna och aktiviteter för barnen. 

Ur programmet (ämnen/föreläsningar kan ändras något): 

 • Samvaro och erfarenhetsutbyte med andra familjer 
  Genomsyrar hela dagarna i alla de olika aktiviteter som finns i schemat. 
 • TAKK på nybörjarnivå (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) 
  TAKK-lektioner för föräldrarna; en vuxen deltar i kursen medan den andra är med barnen. Nästa pass byter vi. Under lektionerna får man bl.a. teorin kring TAKK och andra former av tecken som används i kommunikation, tecken från språkutvecklingens basordförråd mm. 
 • Temasamtal i mindre grupper 
  En aktivitet för föräldrarna; en vuxen deltar i kursen medan den andra är med barnen. Nästa pass byter vi. Vi samtalar kring olika frågeställningar, tankar och känslor man kan ha som förälder till ett barn med Downs syndrom. 
 • Föreläsning om språk och rättigheter 
  Denna föreläsning sker efter middagen och är ett pass för föräldrarna där en eller båda deltar om de själva vill/kan (sovande barn kan vara i sina vagnar i salen). 
 • Temakväll 
  Temakväll sker efter middagen och är ett pass för föräldrarna där en eller båda deltar om de själva vill/kan (sovande barn kan vara i sina vagnar i salen). Ämnen vi kan ta upp är t.ex. att leva med Downs syndrom i dag – kunskap och fördomar, information inför förskolan, appar, Karlstadmodellen. 
 • Barnaktiviteter 
  Sångsamlingar och sagostunder med tecken. Aktiviteter för alla barnen och en av föräldrarna medan den andra har annan aktivitet. 
 • Egen tid 
  Fri lek, pyssel, spel, promenader, vila mm. Aktiviteter där det är frivilligt deltagande för alla barnen och en av föräldrarna. 

De flesta av ledarna är själva föräldrar/anhöriga till barn med Downs syndrom i olika åldrar. Lägret är en samverkanskurs med Hagaberg folkhögskola. Aktiviteterna bygger på att en vuxen deltagare är med sina barn när den andra deltar i teoretiska moment, så ta gärna med mor- farföräldrar eller annan person som kan vara med barnen om du åker som enda vuxen i familjen. 

Deltagaravgifter

 • Vuxen: 2000 kr
 • Barn med DS 1-3 år (födda 2020-2022): ingen avgift 
 • Syskon 0-3 år (födda 2020-2023): ingen avgift 
 • Syskon 4-12 år (födda 2011-2019): 1200 kr 
 • Syskon 13-17 år (födda 2006-2010): 1600 kr 
 • Enkelrumstillägg för 3 nätter: 900 kr 

Anmälan görs senast 30 april 2023

Mer information om lägret kommer att skickas via e-post från kursansvarig, när deltagandet är bekräftat och betalt. 

Vid frågor, kontakta Anna Halldén:  
anna.hallden@svenskadownforeningen.se , tel 08-730 48 25 

För tips på fonder att söka inför lägret, klicka på länken under:

Hagaberg folkhögskola Hagaberg i Södertälje har i mer än 100 år varit en plats för möten, utbildning och förändring vackert inbäddad i lummig parkmiljö i närheten av stadens puls och kommunikationer.   

Några ord ifrån tidigare deltagare

”Stor eloge till er som ordnat lägret! Nu har vi mycket goda tankar och bilder att bära med oss. Nya vänner!!!!” 

”Mycket bra organiserat. Bra föreläsare (kompetens, egna erfarenheter).” 

”Detta läger innebär en stor vändpunkt för mig. Jag kan inte nog tacka!!”