Nu kan man anmäla sig till WDSC 2018 i Glasgow

Nu kan man anmäla sig till WDSC 2018 i Glasgow

World Down Syndrome Congress (WDSC) i Glasgow 2018 kommer att vila på fyra pelare; forskning, praktik, livserfarenheter och uppträdanden. Programmet är under utveckling och senast 30 november måste den som vill presentera något, eller uppträda, ha skickat in sitt förslag. Det blir över 100 sessioner inklusive muntliga presentationer, workshops, hur gör man …? och Fråga en expert-sessioner, samt föreställningar, utställningar, och ett eget program för delegater med Downs syndrom. 10 huvudtalare är bokade – läs om dem här.

Redan nu kan man anmäla sig här och fram till 31 mars får man rabatt på konferensavgiften.

Tisdagen den 24 juli: the Gathering

The Gathering är endast öppen för deltagare med DS som är 18 år och äldre. Ledsagare får delta om det finns behov. The Gathering är ett forum där personer med DS kan dela erfarenheter och idéer, prata om hur det är nu och hur de skulle vilja att det blir i framtiden.

Tisdagen den 24 juli: WDSC 2018 Pre-Congress Health Symposium

The Health Symposium är öppen för hälso- och sjukvårdspersonal och forskare med ett särskilt intresse för klinisk vård av personer med Downs syndrom. Experter från hela världen som arbetar kliniskt med barn och vuxna med DS kommer att ge presentationer om aktuell utveckling inom deras områden och delta i en diskussion med publiken. Allt i syfte att förbättra vården för personer med DS.

Onsdagen den 25 juli: WDSC 2018 – Dag 1

Dagsprogrammet är under utveckling.

På kvällen blir det en mottagning med drinkar på Glasgow Science Center där Glasgows borgmästare hälsar alla konferensdeltagare välkomna. Sedan kan man mingla på de tre våningarna och testa fascinerande interaktiva utställningar.

Torsdagen den 26 juli: WDSC 2018 – Dag 2

Dagsprogrammet är under utveckling.

På kvällen blir det Family Scottish Night; en avslappnad och informell kväll, där man får lära sig dansa några av Skottlands ikoniska folkdanser – kanske The Gay Gordons, The Dashing White Sergeant, Eightsome Reel eller Strip the Willow. Det serveras buffé med skotskt tema, och sedan fortsätter dansen – “hookin and chookin”.

Fredagen den 27 juli: WDSC 2018 – Dag 3

Dagsprogrammet är under utveckling.

På kvällen blir det en flott Gala Dinner som avslutning på konferensen. Down Syndrome International kommer dela ut priser till personer och organisationer som stärkt och förbättrat livet för personer med DS. Och sedan blir det dans till sent inpå natten.

Posted in Nyheter | Comments closed

Kom ihåg att anmäl dig till Svenska Downföreningens Babyläger Hösten 2017!

Kom ihåg att anmäl dig till Svenska Downföreningens Babyläger Hösten 2017!

Välkomna att anmäla er till Babyläger på Ljungskile folkhögskola den 21-24 september 2017 – för familjer som har barn med Downs syndrom födda under perioden hösten 2015 till 2017.

Tanken med lägret är att ge familjer möjlighet att träffa andra familjer i samma situation och utbyta erfarenheter, att få råd, tips och inspiration om hur man kan stötta sitt barn med Downs syndrom i sin utveckling. Det är max tolv familjer och personer som inte har varit med på tidigare läger har förtur.

Under dagarna erbjuds olika aktiviteter där vi delar på familjen; en förälder/vuxen har en aktivitet medan den andra har barnaktivitet tillsammans med sitt barn med Downs syndrom och eventuella syskon. Någon stund under dagen erbjuder vi riktad aktivitet för syskonen. Ledarna leder de styrda aktiviteterna och finns tillgängliga under de stunder som kallas ”egen tid” där det är fri lek och umgänge. Det erbjuds dock ingen form av barnpassning under lägret, utan en vuxen förväntas finnas till hands för sitt/sina barn hela tiden.

Målgrupp:

Familjer med barn med Downs syndrom födda under perioden hösten 2015 till 2017. Syskon och andra anhöriga är självklart också välkomna att delta.

Tidpunkt:

21 september – 24 september 2017. Vi träffas på Ljungskile folkhögskola kl. 12.00 på torsdagen och äter lunch tillsammans. Lägret avslutas ca kl. 13.30 efter lunch på söndagen.

Boende:

Vi bor på Ljungskile folkhögskola i Ljungskile utanför Göteborg. Frukost, lunch, middag och fika ingår under vistelsen, samt tre nätter i dubbel-/familjerum med folkhögskolestandard. Alla rum har dusch och toalett. Lakan och handdukar ingår. I priset ingår också kursaktiviteterna för de vuxna och aktiviteter för barnen.

Ur programmet:

  • Samvaro och erfarenhetsutbyte med andra familjer

Genomsyrar hela dagarna i alla de olika aktiviteter som finns i schemat.

  • TAKK på nybörjarnivå (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation)

TAKK-lektioner för föräldrarna; en vuxen deltar i kursen medan den andra är med barnen. Nästa pass byter vi. Under lektionerna får man bl.a. teorin kring TAKK och andra former av tecken som används i kommunikation, tecken från språkutvecklingens basordförråd mm.

  • Temasamtal i mindre grupper

En aktivitet för föräldrarna; en vuxen deltar i kursen medan den andra är med barnen. Nästa pass byter vi. Vi samtalar kring olika frågeställningar, tankar och känslor man kan ha som förälder till ett barn med Downs syndrom.

  • Föreläsning om Karlstadmodellen

Teori/fakta om modellen och visning av material. Denna föreläsning sker efter middagen och är ett pass för föräldrarna där en eller båda deltar om de själva vill/kan (sovande barn kan vara i sina vagnar i salen).

  • Temakväll

Denna temakväll sker efter middagen och är ett pass för föräldrarna där en eller båda deltar om de själva vill/kan (sovande barn kan vara i sina vagnar i salen). Ämnen vi kan ta upp är t.ex. att leva med Downs syndrom i dag – kunskap och fördomar, information inför förskolan och appar.

  • Barnaktiviteter

Sångsamlingar och sagostunder med tecken. Aktiviteter för alla barnen och en av föräldrarna medan den andra har annan aktivitet.

  • Egen tid

Fri lek, pyssel, spel, promenader, vila mm. Aktiviteter där det är frivilligt deltagande för alla barnen och en av föräldrarna.

Ledarna är själva föräldrar/anhöriga till barn med Downs syndrom i olika åldrar. Lägret är en samverkanskurs med Ljungskile folkhögskola. Aktiviteterna bygger på att en vuxen deltagare är med sina barn när den andra deltar i teoretiska moment, så ta gärna med mor- farföräldrar eller annan person som kan vara med barnen om du åker som enda vuxen i familjen.

Deltagaravgifter:

Vuxen: 2000 kr

barn 0-17 år (födda 2017-2000): ingen avgift

Enkelrumstillägg för 3 nätter 900 kr

Anmälan görs senast 20 augusti 2017 här:

https://sv.surveymonkey.com/r/95K6LTG

Mer information om lägret kommer att skickas via e-post från kursansvarig, när deltagandet är bekräftat och betalt.

Vid frågor, kontakta Anna Halldén:

anna.hallden@svenskadownforeningen.se , tel 08-730 48 25

Några ord ifrån tidigare deltagare:

”Stor eloge till er som ordnat lägret! Nu har vi mycket goda tankar och bilder att bära med oss. Nya vänner!!!!”

”Mycket bra organiserat. Bra föreläsare (kompetens, egna erfarenheter).”

”Detta läger innebär en stor vändpunkt för mig. Jag kan inte nog tacka!!”

Om Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola ligger mitt emellan hav och fjäll, med fantastisk utsikt över Ljungskileviken. Folkhögskolan har som ambition att ge utrymme för livs- och samhällsfrågor och betonar respekten för andras åsikter.

Närheten till skog och hav gör det lätt att komma ut i naturen. Bredfjället ligger alldeles bakom skolan med milsvida vandringsleder. I havet kan du bada eller paddla kajak.

Posted in Nyheter | Tagged , , | Comments closed

Medlemsforum på Facebook

Medlemsforum på Facebook

I vår ideella förening är det medlemmarnas kunskap, erfarenheter och drivkrafter som för föreningen framåt. En viktig del i verksamheten är möjligheten att träffas, diskutera, samtala och lära av varandra. 

Du som medlem kan nu även diskutera, samtala och bidra med dina erfarenheter i föreningens medlemsforumsgrupp på Facebook. Gruppen är ett komplement till vår officiella Facebooksida. Det finns också lokala grupper som administreras av lokalavdelningarna, så har du inte gått med – gör det! Då kan du snabbt komma i kontakt med andra medlemmar i din närhet 🙂

Facebook är en viktig kanal för kommunikation för föreningen. Det är snabbt, enkelt och utvecklas hela tiden. Många människor spenderar mycket tid där, vilket gör att vi når ut till många med våra budskap och kan föra dialog.

Om du inte har ett Facebook-konto är det lätt att skaffa ett och det är gratis. Du behöver ha en mejladress för att skaffa ett Facebook-konto.

Vi finns också på Instagram och Twitter, följ oss gärna där också! Instagramkontot är nytt, så kolla att du följer det nya och inte det gamla kontot.

Vi ses och hörs! Ha en riktigt skön sommar!

Posted in Nyheter | Tagged , | Comments closed

Nu är det lätt att köpa FontUp!

Nu är det lätt att köpa FontUp!

FontUp är en näringsdryck som innehåller EGCG för vuxna personer med Downs syndrom. Den är optimerad för att ge EGCG hög biotillgänglighet och innehåller 13 vitaminer, 15 mineraler, Omega 3 och fibrer. För smakens skull innehåller den kakao och socker. FontUp-pulvret är laktos- och glutenfritt och kan lösas i vatten eller mjölk. Man bör informera sin läkare att man tar detta kosttillskott.

Nu kan man äntligen beställa FontUp från tillverkarens webb-butik med leverans till Sverige:

https://fontdirect.com/en/

Vid beställning av 5 eller 10 paket får man den här månaden 20% rabatt om man fyller i rabattkoden ”FONTUP20”.

FontUp är framtagen i samarbete mellan Laboratoires Grand Fontaine och Parc de Salut Mar / IMIM i Barcelona. Laboratoires Grand Fontaine är specialiserade på att ta fram och tillverka medicinska näringsdrycker för olika kliniska behov. Forskarna vid Parc de Salut Mar / IMIM har genomfört två kliniska studier av EGCG-tillskott för personer med Downs syndrom i åldern 16-34 år.

Läs mer:

Grönt te-extrakt ger bättre kognitiv och adaptiv förmåga

EGCG-tillskott för personer med Downs syndrom

Ämne i grönt te hjälper hjärnan

Posted in Beteende, Forskning, Kognition (med), Kost, Kunskapsbanken, Minne, Nyheter | Comments closed

Free online presentations – supporting language, reading, speech and numeracy for children with Down syndrome

Free online presentations - supporting language, reading, speech and numeracy for children with Down syndrome

Free online presentations from DSE

Learn more about DSE’s See and Learn teaching resources and the Reading and Language Intervention for Children with Down Syndrome (RLI) with our online presentations – now freely available on-demand.

Four presentations are available:

Introducing See and Learn Speech

Introducing See and Learn Language and Reading

Introducing See and Learn Numbers

Introducing RLI: effective reading and language instruction for children with Down syndrome

The presentations can be viewed in any modern web browser and from a variety of mobile devices.

DSE’s books, films and teaching programs are developed and supported by internationally recognized experts at Down Syndrome Education International, a UK registered charity, and Down Syndrome Education USA, a US 501(c)(3) nonprofit. Our teaching materials and apps are published by Down Syndrome Education Enterprises CIC – a nonprofit social enterprise wholly owned by Down Syndrome Education International.

Proceeds from sales of our resources support future scientific research and development and services to further improve education for children with Down syndrome.


Down Syndrome Education International
6 Underley Business Centre • Kirkby Lonsdale • Cumbria • LA6 2DY • UK
Down Syndrome Education USA
1451 Quail Street, Suite 110 • Newport Beach, CA • 92660-2747 • USA

Posted in Kunskapsbanken, Läsning, Nyheter, Ordförråd, Pedagogik, Språk och kommunikation, Tal | Comments closed
  • Följ oss:

  • Senaste nytt

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial