MIT startar Alana Down Syndrome Center

MIT startar Alana Down Syndrome Center

Foto från Wikimedia.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) startar Alana Down Syndrome Center. Centrets syfte är att genom vetenskap och teknologi ge personer med Downs syndrom möjligheter att utveckla sina sociala och praktiska förmågor för att stärka deras deltagande i utbildningssystemet, i arbetskraften och i samhällslivet. Centret är placerat hos The Picower Institute for Learning and Memory, men är multi-disciplinärt och involverar flera laboratorier och program på MIT. Man kommer att studera Downs syndrom biologiskt och neurovetenskapligt, utveckla och förbättra behandlingar, skapa teknologiska hjälpmedel, och utbilda en ny generation forskare som är engagerade och kunniga i Downs syndrom.

Centret har finansierats genom en donation på 265 miljoner SEK från Alana Foundation, en välgörenhetsfond startad av filantropen och den sociala entreprenören Ana Lucia Villela från Brasilien. Ana Lucia Villela kommer från en bankfamilj och är utbildad inom pedagogik, ekonomi och utvecklingspsykologi, och har arbetat som lärare. Hon startade med sin bror ett socialt projekt för att hjälpa barn i Sao Paolos slumområden 1994, vilket ledde till bildandet av Alana Institutet som arbetar för barns rättigheter. Alana Foundation bildades 2012. Ana Lucia Villela är en Ashoka Fellow. Ana Lucia Villela och hennes make Marcos Nisti har två döttrar och den ena har Downs syndrom.

MIT fick också tillsammans med Case Western Reserve University en donation av Alana Foundation 2015 för utveckling av mediciner för personer med Downs syndrom.

 

Läs mer:

MIT News 2019-03-20: Alana gift to MIT launches Down syndrome research center, technology program for disabilities

MIT News 2015-04-22: Alana Foundation gift to support study of Down syndrome

CWRU News 2015-04-23: Alana Foundation to fund CWRU-MIT research in identifying drugs to treat Down syndrome

Relaterat på Svenska Downföreningens hemsida:

Memantin-studie utökas (Okt 2017)

Posted in Alzheimer, Forskning, Kognition (med), Kunskapsbanken, Minne, Nyheter, Teknologi | Comments closed

Serie om Downs syndrom i Aftonabladet 21-23 mars

Serie om Downs syndrom i Aftonabladet 21-23 mars

I en serie i Aftonbladet 21-23 mars kan du läsa artiklar, nyheter och se TV-klipp om Downs syndrom.

Du kan följa den via länken här; Downs syndrom

#rockasockorna #allasvärde #helasverigerockarsockorna

Posted in Nyheter | Tagged , | Comments closed

Låt rocka sockorna vara starten på något bestående

Låt rocka sockorna vara starten på något bestående

Idag är det Världsdagen för dem med Downs syndrom, något som bland annat manifesteras genom ”rocka sockorna”.
Genom att ta på dig olika strumpor idag hyllar du olikheter och står upp för alla människors lika värde och rättigheter.
I klippet här berättar Jenny Lindström Beijar och hennes dotter Vanja varför de rockar sockorna och hur de hoppas att aktionen blir startskottet för bra samtal:

– Viktiga samtal om olikheter i familjen, på skolan eller på arbetsplatsen, säger Jenny Lindström Beijar.

Hon uppmuntrar också alla att fundera på vad man kan göra mer än att dela bilder på rocka sockorna på sociala medier:

– Det kan handla om att ge någon en chans till ett nytt jobb eller påverka politiskt för att lyfta röster som annars inte hörs så ofta.

Posted in Nyheter | Tagged , | Comments closed

UPP-priset 2019 tilldelas Uttervägens Hjältar och deras ledare

UPP-priset 2019 tilldelas Uttervägens Hjältar och deras ledare

UPP-priset 2019 tilldelas Uttervägens Hjältar Frida Molin, Hanna Helmersson, Nina Johansson, Joakim Säfvenberg, och Linus Lundström, och ledarna Cecilia Brönemyr och John Gröntvedt.

För att förändra attityderna till Downs syndrom delar Svenska Downföreningen ut två priser i samband med Världsdagen för Down Syndrom, World Down Syndrome Day, 21/3. Priset lyfter fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom:

Det första priset är till personer med Downs syndrom som genom praktisk handling visar initiativförmåga och vilja att utveckla sig själva samt banar väg för andra.

Årets pristagare i denna kategori är Uttervägens Hjältar. Juryns motivering lyder;

”Uttervägens Hjältar, Frida Molin, Hanna Helmersson, Nina Johansson, Joakim Säfvenberg, och Linus Lundström, utmanade sig själva och omgivningens fördomar med intensiv träning för att kunna tävla i Toughest. Som ett lag hjälpte de varandra att klara de tuffa hindren. De tränar mycket och har nu genomfört flera lopp tillsammans. I Hjälteföreningens Hjälteträning hjälper de andra personer med eller utan funktionsvariation att träna. Uttervägens Hjältar visar att med mod, envishet och samarbete så klarar man långt mer än många trott.”

Det andra priset tilldelas personer som har stor betydelse för att personer med Downs Syndrom blir accepterade som fullvärdiga samhällsmedborgare och lyfter fram möjligheterna som finns för personer med Downs Syndrom.

Årets pristagare i denna kategori är Cecilia Brönemyr och John Gröntvedt. Juryns motivering lyder;

”Cecilia Brönemyr, boendehandledare, och John Gröntvedt, tränare, har tillsammans hjälpt de boende på Uttervägens gruppbostad att genomföra ett individuellt anpassat träningsprogram för att klara hinderbanan Toughest. De har bildat Hjälteföreningen för att kunna erbjuda träning för flera och ge Uttervägens hjältar möjlighet att växa som instruktörer. Föreningen arrangerar ett eget hinderlopp som vuxit till en helg i Umeå med aktiviteter för personer med eller utan funktionsvariation. Cecilia och John har tillsammans Hjältepodden och arbetar på flera sätt för att sprida sina kunskaper och erfarenheter, med målet att öka tillgängligheten av fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation i hela landet.”

Prisutdelningen kommer att ske i samband med Hjältehelgen 14-15 juni i Umeå.

Om Svenska Downföreningen:
Svenska Downföreningen ökar kunskapen om Downs syndrom och driver påverkansarbete för full delaktighet och självbestämmande. Vi ger personer med Downs syndrom och deras familjer en plattform där de kan göra sina röster hörda och skapar möjligheter för aktiviteter, möten och gemenskap.
Föreningen är ideell och rikstäckande med lokala avdelningar.

http://www.svenskadownforeningen.se/

Posted in Nyheter | Comments closed

En lång rad udda sockor!

En lång rad udda sockor!

I samband Världsdagen för Downs syndrom bjuder Svenska Downföreningen Västmanland in allmänhet, skolor och förskolor att delta i en interaktiv installation på Västerås Konstmuseum.

Den 16 – 21 mars kommer en tvättlina sitta uppe på i museet där små och stora besökare kan hänga upp udda sockor som man tagit med sig hemifrån. Detta som ett sätt att stå upp för allas unika och lika värde och rättigheter. Vi i föreningen hoppas att tvättlinan kommer bli fylld av sockor i många olika färger och mönster som en symbol för mångfald och jämlikhet.

Den 21 mars välkomnar vi media att komma och se resultatet av installationen och träffa ordföranden i nystartade Svenska Downföreningen Västmanland, Marthe Hilmarsen, som finns på plats på museet mellan klockan 12.00-13.30. 

Lokalavdelningen har skapats på initiativ av föräldrar till barn med Downs syndrom här i länet. Vi hade vårt första årsmöte i februari och manifestationen på Västerås Konstmuseum är vårt första officiella evenemang.

Världsdagen för Downs syndrom (även känd som ”rocka-sockorna-dagen) firas just den 21/3 eftersom syndromet innebär att man har tre exemplar av kromosom nr 21. Kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Därför kan man denna dag ”rocka sockor” för att hylla olikheter. Att bidra till vår ”sock-installation” blir ännu ett sätt att göra detta!

Läs mer på https://rockasockorna.se

Varmt välkomna den 21 mars, anmäl gärna om ni kommer till Marthe Hilmarsen, tel:  0706-168070

Om Svenska Downföreningen:
Svenska Downföreningen ökar kunskapen om Downs syndrom och driver påverkansarbete för full delaktighet och självbestämmande. Vi ger personer med Downs syndrom och deras familjer en plattform där de kan göra sina röster hörda och skapar möjligheter för aktiviteter, möten och gemenskap.
Föreningen är ideell och rikstäckande med lokala avdelningar.

http://www.svenskadownforeningen.se/

Posted in Nyheter | Tagged , , | Comments closed
  • Banner insamling kortare text jpg-1