Kategori-arkiv: Alzheimer

Kick-off för svensk forskning om Downs syndrom och prevention av Alzheimers

Drygt 30 forskare, läkare och anhöriga deltog i det öppna symposium som arrangerades av nätverket SweDown i samarbete med Svenska Downföreningen den 3 oktober på Karolinska Institutet. Mycket och aktuell information ledde till bra diskussioner. Ett arbetsmöte efteråt resulterade i en handlingsplan för start av svensk forskning om hur man kan förhindra Alzheimers hos personer […]

Också publicerat i Forskning, Kunskapsbanken, Nyheter | Stängt för kommentarer

Delta i internationell enkät från LuMind om sömnapné hos personer med Downs syndrom

Sömnapné – andningsuppehåll under sömnen – är mycket vanligt förekommande hos personer med Downs syndrom, i alla åldrar. Obehandlad sömnapné sätts i samband med flera hälsoproblem; beteende, livskvalitet, inlärningsförmåga och kognition, hjärt/kärl-hälsa, och Alzheimers sjukdom. LuMind IDSCs internationella enkät är öppen under oktober.

Också publicerat i Beteende, Forskning, Kognition (med), Kunskapsbanken, Minne, Nedstämdhet, Nyheter, Sömn, Tillväxt | Stängt för kommentarer

Öppet symposium om Downs syndrom och Alzheimers

Det öppna symposiet arrangeras av SweDown, det svenska nätverket för forskning om Downs syndrom och prevention av Alzheimers, i samarbete med Svenska Downföreningen. Symposiet är ett led i att etablera forskning om Downs syndrom och Alzheimers i Sverige, och vänder sig till forskare, kliniker, anhöriga och personer med Downs syndrom.

Också publicerat i Demens, Forskning, Kunskapsbanken, Nyheter | Stängt för kommentarer

LuMind IDSC stöder svensk forskning om Downs syndrom

Den amerikanska organisation LuMind IDSC samlar in pengar till forskning om Downs syndrom. Organisationen stöder forskning med inriktning på ökad självständighet, att förebygga Alzheimer, utveckling av genterapier, samt att öka vår förståelse av Trisomi 21 för att hitta nya behandlingsmål. Hampus Hillerstrom, VD och ordförande, kommer till Stockholm i oktober.

Också publicerat i Forskning, Internationellt, Kognition (med), Kunskapsbanken, Nyheter, Omvärlden | Stängt för kommentarer

Vården för vuxna med Downs syndrom kan bli mycket bättre

Lotta Granholm är Executive Director för Knoebel Institute for Healthy Aging i Denver och gästprofessor vid Karolinska Institutet. Nu vill hon hjälpa till att etablera forskning i Sverige om Downs syndrom och Alzheimers genom ett samarbete mellan flera svenska universitet och det europeiska nätverket Horizon21. Syftet är att förbättra tillgången till behandlingar och kliniska prövningar.

Också publicerat i Forskning, Kunskapsbanken, Nyheter | Stängt för kommentarer
  • Banner insamling kortare text jpg-1