Kategori-arkiv: Forskning

Kick-off för svensk forskning om Downs syndrom och prevention av Alzheimers

Drygt 30 forskare, läkare och anhöriga deltog i det öppna symposium som arrangerades av nätverket SweDown i samarbete med Svenska Downföreningen den 3 oktober på Karolinska Institutet. Mycket och aktuell information ledde till bra diskussioner. Ett arbetsmöte efteråt resulterade i en handlingsplan för start av svensk forskning om hur man kan förhindra Alzheimers hos personer […]

Också publicerat i Alzheimer, Kunskapsbanken, Nyheter | Stängt för kommentarer

Delta i internationell enkät från LuMind om sömnapné hos personer med Downs syndrom

Sömnapné – andningsuppehåll under sömnen – är mycket vanligt förekommande hos personer med Downs syndrom, i alla åldrar. Obehandlad sömnapné sätts i samband med flera hälsoproblem; beteende, livskvalitet, inlärningsförmåga och kognition, hjärt/kärl-hälsa, och Alzheimers sjukdom. LuMind IDSCs internationella enkät är öppen under oktober.

Också publicerat i Alzheimer, Beteende, Kognition (med), Kunskapsbanken, Minne, Nedstämdhet, Nyheter, Sömn, Tillväxt | Stängt för kommentarer

Öppet symposium om Downs syndrom och Alzheimers

Det öppna symposiet arrangeras av SweDown, det svenska nätverket för forskning om Downs syndrom och prevention av Alzheimers, i samarbete med Svenska Downföreningen. Symposiet är ett led i att etablera forskning om Downs syndrom och Alzheimers i Sverige, och vänder sig till forskare, kliniker, anhöriga och personer med Downs syndrom.

Också publicerat i Alzheimer, Demens, Kunskapsbanken, Nyheter | Stängt för kommentarer

Färre hoptrasslade proteiner ger färre för tidigt åldrade celler

Mänskliga celler påverkas av generell trisomi-relaterad stress så att metabolismen förändras, redox-jämvikten rubbas, celldelningen hämmas och hoptrasslade proteiner ackumuleras. Behandling av Trisomi 21-celler med en kemisk chaperon gav färre hoptrasslade proteiner och färre för tidigt åldrade celler.

Också publicerat i Diagnos och genetik, Kunskapsbanken, Medicin, Nyheter | Stängt för kommentarer

Ingen effekt av behandlingar i ACTHYF-studien

Den franska dubbel-blinda, randomiserade kontrollstudien ACTHYF stöder inte hypotesen att L-tyroxin och/eller Folinic Acid förbättrar utvecklingen hos små barn med Downs syndrom.

Också publicerat i Kunskapsbanken, Medicin, Nyheter | Stängt för kommentarer
  • Banner insamling kortare text jpg-1